“Madonna in a fur coat” van Sabahattin Ali beveelde prinses Mabel aan via twitter. Ik dacht: een boek over Madonna? Maar de meegetwitterde link naar de New York times maakte duidelijk dat dit boek over een liefdesaffaire gaat begin vorige eeuw geschreven door een Turkse schrijver. Ik hoop altijd wat bijzonders te ontdekken in de boeken die prinses Mabel twittert maar dit keer lijkt het gewoon een roman te zijn. Althans een liefdesroman vol drama, de hoofdpersoon wordt verliefd op een schilderij, een zelfportret geschilderd door een Joodse kunstenares waarmee hij een liefdesaffaire krijgt. Een soort van sprookje, een beetje onwerkelijk mijns inziens, met typische Turkse kenmerken zoals wegdromen om te ontsnappen aan de werkelijkheid, drama, romantiseren van Europa en ook wanhoop. Ziekte komt ook paar keer voor in het boek. Overigens is de schrijver in Bulgarije geboren wat toen nog tot Ottomaanse rijk behoorde.
De liefdesaffaire speelt zich af in Berlijn, de Turkse hoofdpersoon, Reif Effendi, moet op een gegeven moment terug naar Turkije omdat zijn vader overleden is. In eerste instantie schrijven ze elkaar maar dan hoort Reif Effendi niets meer van de kunstenares, die Maria Puder heet. Tien jaar lang leeft hij in wanhoop totdat Frau van Tiedemann, een Nederlandse weduwe die inmiddels weer getrouwd is en Frau Döppke heet, die hij in Berlijn leerde kennen hem toevallig in Turkije ontmoet en vertelt dat de kunstenares overleden is na in coma te hebben gelegen. De vader van de kunstenares was overigens ook overleden toen zij nog jong was. Dit zijn mogelijke raakvlakken met prinses Mabel. En Mabels thema in haar werk lijkt ook wel liefde te zijn.
Prinses Mabel die bij mij ook een klein vonkje heeft laten aanslaan, een klein vlammetje, een klein momentje van hoop heeft doen ontstaan onder andere door de tweets maar heb haar mogelijk een beetje overvallen met het sturen van bloemen. De tweets van mijn zijde waren grappig bedoeld en niet serieus, want zoiets is uiteraard ook niet serieus maar het praten over andere onderwerpen kan wel serieus zijn.
Nog vergeten: de datum van dagboek waarmee verhaal begint is 20 juni 1933. Kleine toevalligheidje: vandaag ook 20 juni.
Update van 21 juni 2017. Nog vergeten 2: zoals we eerder hier vermeldde werd in de TV serie ‘De prins en het meisje’ gerept over een rituele huwelijk dat niet verbroken kon worden met Mohammed Sacirbegovic in Sarajevo. Bosnië heeft veel Turkse invloeden, Sacirbegovic heeft zijn naam veranderd naar Sacirbey en bey is een Turkse titel…
Foto die prinses Mabel twitterde. Ondergrond onduidelijk, tafelblad of tuinvloer mogelijk.